Εργαστήριο ενηλίκων με την Ελένη Τσούτσια-Λουλάκη

Κυριακή 4/12/2022 11:00-13:00



  «Καλώς τα τα Χριστούγεννα, καλώς και τις σχολάδες»

 Ήρθε κι ο Δεκέμβρης, επιτέλους, έρχονται Χριστούγεννα! 

Στο εργαστήρι μας θα ζήσουμε λίγη από την μαγεία των ημερών, την ατμόσφαιρα της θαλπωρής, του ζεστού σπιτικού, θα ανασύρουμε αναμνήσεις και θα νοσταλγήσουμε μυρωδιές, αγκαλιές, χρώματα και μουσικές.

Κάλαντα απ' όλη την Ελλάδα, ιστορίες, παιχνίδια, στολίδια, θρύλοι, μύθοι, παραμύθια.

Γιατί τι άλλο είναι τα Χριστούγεννα πέρα από αγάπη κι ένα υπέροχο παραμύθι; Η οικογένεια συγκεντρώνεται σε τραπέζια γιορταστικά, τα σπίτια στολίζονται, τα ωραιότερα φαγητά μαγειρεύονται κι όλοι ανυπομονούν να ανταμώσουν και να έρθουν τα ξενάκια τους. 

Σκοτεινά παγανά, Τζόγες, Καλοβρύσιδες, Άντζαροι, Καλοί Καλικάντζαροι, ανεβαίνουν από τα σκοτεινά βάθη της γης "λάου λάου, συρτά, σιγανά κι ολούθε παντού χώνονται". Αλλά φυσικά, εμείς ξέρουμε να κάνουμε όλα τα σωστά μαγικά για να τους διώξουμε!

Σχολάδες, οι πιο γιορτινές και λαμπερές μέρες του χρόνου σε λίγο θα είναι και πάλι εδώ! 

  

Η Ελένη Τσούτσια - Λουλάκη είναι μουσικοπαιδαγωγός.

Σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Εθνικό Ωδείο και φλάουτο με ράμφος στο Ωδείο Kodály. Παρακολούθησε δύο Μονοετείς κύκλους στο τμήμα Μουσικοκινητικής Αγωγής Carl Orff στη Σχολή Μωραΐτη.  Ειδικεύτηκε στο τμήμα «Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης στη Διεύθυνση Χορωδίας και στο Μουσικοπαιδαγωγικό Σύστημα Kodály. Είναι κάτοχος πιστοποιητικών εξειδικευμένης  επιμόρφωσης από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στο γνωστικό αντικείμενο «Μουσική Αγωγή στην Προσχολική Ηλικία», «Παιδαγωγική του πιάνου και Σύγχρονες προσεγγίσεις» καθώς και στο «Ειδική Καλλιτεχνική Αγωγή σε Εκπαιδευτικές Δομές & Χώρους Πολιτιστικής Αναφοράς» του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Σπούδασε επίσης δημοσιογραφία και θέατρο, ενώ ολοκλήρωσε τα σεμινάρια αφήγησης παραμυθιού της Σ. Βούλγαρη. 

Συμμετέχει τακτικά σε συνέδρια ως εισηγήτρια, με ερευνητικό ενδιαφέρον το λαϊκό πολιτισμό και τη διδασκαλία του μέσω της μουσικής. Από το 2022  συνεργάζεται με το ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, στο Εξειδικευμένο Ετήσιο Επιμορφωτικό Πρόγραμμα: «Μουσική Παιδαγωγική: Επαγγελματική Ανάπτυξη και Δεξιότητες σε σύγχρονα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα» διδάσκοντας το μάθημα της «Μουσικής Λαογραφίας».  Συνεργάζεται με την θεατρική Ομάδα «Μικρός Νότος», στην έρευνα, επιλογή και επιμέλεια του λαογραφικού υλικού.

Υπήρξε αρχισυντάκτρια του περιοδικού του ΕΣΜΑ C. Orff «Ρυθμοί» και είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής της «Μουσικής σε 1η Βαθμίδα».

Ανήκει στη συγγραφική ομάδα του διδακτικού πακέτου μουσικής για την Α΄ και Β΄ δημοτικού (ΟΕΔΒ). Το βιβλίο της «Παίζω μουσική… οι Παιχνιδιάτορες της Φλογέρας», όπως και τα «καρτελάκια μέτρων και αξιών» κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Νικολαΐδη, ενώ το βιβλίο της για το Μουσείο Λαϊκών Oργάνων «οι Παιχνιδιάτορες και Λαλητάδες», από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη.

Το 2017 ίδρυσε το Ωδείο «#Ρυθμοί», με στόχο να δημιουργήσει μια ζωντανή μουσική κοινότητα, ένα δημιουργικό χώρο τέχνης, ένα πολύπλευρο εργαστήρι πολιτισμού.

   

Κόστος συμμετοχής:

Δωρεάν για τα οικονομικά τακτοποιημένα μέλη του Ε.Σ.Μ.Α.

Μη μέλη: 10 ευρώ

 

Τόπος διεξαγωγής: Σχολή Ματέυ, Πορφυρίωνος 1 και Κυπρίων Αγωνιστών, 15124 Μαρούσι

Για τη συμμετοχή στο εργαστήριο είναι απαραίτητη η συμπλήρωση της φόρμας

https://docs.google.com/forms/d/1r19hivVOkMshcGWaU7N7uu0-5grMo1ZnV6CLAv8nRvY/edit